Cynamonowy wirujący chlebek

Ciasta
15.03.2017 16:53
Cynamonowy wirujący chlebek

Składniki Ciasto - 2 łyżeczki suchych drożdży - 235 ml ciepłego mleka - 80 ml ciepłej wody - 2 czubate łyżki cukru - szczypta soli - 60 g masła, stopionego - 450 g mąki pszennej - 75 g posiekanych orzechów włoskich Drożdże wsypać do miski, zalać mlekiem oraz wodą, następnie odstawić je na 5-10 min. w ciepłe misce. Miałam ochotę na cynamonki lub inne słodkie drożdżówki z korzennym akcentem, ale niewielka ilość czasu nie pozwoliła mi na dłuższe przebywanie w kuchni. Przykryć miskę suchą, czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, aż ciasto podwoi swą objętość. W tym czasie przygotować nadzienie, Nadzienie - 80 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 1 jajko, roztrzepane Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na wymiar ok. 23 x 40 cm. Przykryć czystą ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min. W takiej sytuacji nie pozostało mi nic innego, jaak tylko zrobienie jednego, większego, drożdżowego chlebka z cynamonowym zakrętasem ;)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/11/cynamonowy-wirujacy-chlebek.html