kremowy gratin z karmelizowaną cebulą i parmezanem

Marta
Zapiekanki
13.03.2017 22:57
kremowy gratin z karmelizowaną cebulą i parmezanem

Składniki: - 6 średnich, równych ziemniaków - 2 duże cebule - dwie łyżki parmezanu - 2 ząbki czosnku - 100 ml śmietanki 30% - gałązka kopru - 2 łyżki cukru - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki masła + trochę do posmarowania formy - sól i pieprz do smaku Zaczynam od karmelizowania cebuli, ponieważ ten proces trwa najdłużej. zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut (czas zależny jest od gatunku ziemniaków, podczas pieczenia należy sprawdzić, czy plasterki są już miękkie) Zagotowuję i pozostawiam na wolnym ogniu jeszcze na 5-7 minut, żeby smaki dobrze się połączyły i przyprawiam solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewam śmietankę, dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gałązkę kopru. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła i wrzucam cebulę. Ziemniaki obieram, kroję na cieniutkie, równe plasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookandlov.blogspot.com/2017/03/kremowy-gratin-z-ziemniakow-z.html