Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem

Obiad
10.03.2017 13:06
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem

Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 50 g sera typu feta 1 mała cebula szczypta soli szczypta pieprzu Placki smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, do lekkiego zbrązowienia. Dodać mrożony szpinak i smażyć na małym ogniu aż do odparowania całej wody (szpinak można też wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne). Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach 🙂 Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Na wykrojony placek kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim plackiem, a brzegi dociskać palcami (żeby dokładnie się skleiły). Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę na średnim ogniu (farsz powinien być dość gęsty).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/placki-z-ziemniakow-nadziewane-szpinakiem/