Tarta snickers

Anna
Ciasta
07.03.2017 20:42
Tarta snickers

Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut na złoty kolor (jeżeli boicie się, że ciasto Wam urośnie możecie je piec z obciążeniem, na spód wyłożyć papier do pieczenia, a na to ryż lub specjalne kulki i piec ok. 15 minut, a potem 10 minut bez nich, tym razem pominęłam ten krok). Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: - Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika lub 1 godzinę do lodówki. Osobiście jestem fanem bardziej przełamanej słodyczy w deserach, ale że nie robiłam go dla siebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Rozwałkowane ciasto wyłożyć w foremkach uprzednio wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Na to wyłożyć śmietanowy krem. W odrobinie gorącej wody rozrobić żelatynę, przestudzić. - Na wystudzonym spodzie rozsmarować masę kajmakową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2017/03/tarta-snickers.html