Bułeczki makiem

Krzysztof
Przepisy
28.02.2014 19:04
Bułeczki makiem

Przepis

Składniki na ciasto:

75 g margaryny lub masła

250 ml mleka

25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży

szczypta soli

70 g cukru

50 dag mąki pszennej

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (uważać żeby nie było za gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Nadzienie:

250 g maku

100 g cukru

25 g orzechów włoskich posiekanych

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 łyżki skórki pomarańczowej

1 łyżka miękkiego masła lub margaryny

Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać.

Ciasto zwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Jeżeli lubicie to można polukrować.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną