Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką

Obiad
01.03.2017 18:06
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką

Składniki: 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 szklanka sezamu 2 łyżki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki olej do smażenia Marchewka: 450 g młodej marchewki 2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1 łyżeczka soli Małą marchewkę gotować w całości, większą – pokroić na mniejsze kawałki (ja użyłam młodej, mrożonej marchewki). Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Smażyć z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na niej kurczaka. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. Następnie na patelnię wrzucić marchewki i dokładnie obtoczyć je w maśle. Chrupiąca pierś z kurczaka podawana z glazurowaną, młodą marchewką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/kurczak-w-sezamie-z-glazurowana-marchewka/