Calzone

Obiad
24.02.2017 22:17
Calzone

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1/3 puszki kukurydzy sól i oregano do smaku kilka listków świeżej bazylii ząbek czosnku olej do smażenia Na koniec wymieszać z kukurydzą i posiekanymi liśćmi bazylii. Parmezan utrzeć na tarce o małych oczkach. Ciasto odstawić przykryte ścierką na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać “pierogi (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Piec około 10 minut w temperaturze 250°C (w dobrze rozgrzanym piekarniku). Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Dodatkowo: 150 g parmezanu oliwa do wysmarowania wierzchu oregano do posypania Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. W razie potrzeby, gdyby ciasto za bardzo się kleiło, dodać mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/calzone-2/