Racuchy

Desery
21.02.2017 22:24
Racuchy

Racuchy 🥘 Składniki - 220 g mąki pszennej - 200 ml ciepłego mleka - 3 łyżki cukru - 2 średnie jajka - 3 łyżki miękkiego masła - 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych) - olej do smażenia Składniki na frużelinę jagodową - 1 ½ szklanki mrożonych jagód - 4 łyżki cukru trzcinowego - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - ¼ szklanki wody 🔪 Instrukcje - Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier, *suche drożdże, jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić ciasto, wystarczy krótko tylko do połączenia się składników, ciasto będzie bardzo płynne, ale nie należy dosypywać więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h. - Do niewielkiego garnuszka włożyć jagody, mogą być zamrożone, zagotować z dodatkiem cukru i cynamonu, do kubka wlać odrobinę wody dodać mąkę ziemniaczaną - wymieszać, a następnie dodać do gotujących się jagód, zagotować i zestawić z ognia, zostawić do ostygnięcia. - Dużą łyżkę zanurzyć w oleju ( zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do niej ) następnie nabrać porcję ciasta, którą natychmiast umieścić w oleju, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować prostą i szybką frużelinę z jagód z dużą ilością cynamonu. Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów na racuchy lub pączki, które wylądują na ostatkowym stole. Przepis Marka Łebkowskiego wypróbowałam już przed feriami, ale w chaosie, jaki panował w domu przed wyjazdem, nie zdążyłam opublikować przepisu. Racuchy po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i to już prawie wszystko. - Po usmażeniu racuchy wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://sprawdzonakuchnia.pl/racuchy/