Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym

Desery
19.02.2017 19:44
Cytrusowa Babka z nadzieniem różanym

Składniki : 220 g mąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego 3 łyżki marmolady różanej Na polewę: 4-5 łyżek kajmaku o smaku czekoladowym posypka czekoladowa Decorada od Delcty : Karmel Wykonanie : Uwaga jeśli chcemy uniknąć zakalca to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Już raz prezentowałam wam przepis na idealnie wilgotną i aromatyczną babkę (przepis tutaj) i tym razem choć w nieco innym kształcie przedstawię wam pyszne ciasto ucierane z oryginalnymi dodatkami. Aby ciasto nie wyschło podczas długiego pieczenia zbyt bardzo, to podczas jego ucierania dodałam glukozę co równocześnie wpłynęło na strukturę i barwę wierzchu ciasta. W paru słowach o samym cieście: Wilgotne o wyraźnej strukturze, wspaniale rosło ,a dzięki jednemu małemu trikowi nie pękło i nie wyrosło zanadto pośrodku. W momencie gdy zaczynają się rumienić zdejmujemy z ognia i przesypujemy na papier lub do osobnego naczynia by nieco przestygły. W sumie zrobione pod dyktando mojego męża, który akurat miał ochotę na coś mniej skomplikowanego i przyznam że był to dobry pomysł. Po 50 minutach dobrze jest przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia by wierzch zbytnio nie zbrązowiał, 4. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni cały czas mieszając by ich nie przypalić. Do keksówki (u mnie silikonowa) wykładamy 1/2 masy wyrównujemy i na środku wykładamy marmoladę różaną. Jeśli chodzi o smak to postanowiłam zestawić cytrusy (limonkę i cytrynę) z prażonym kokosem oraz wanilią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/02/cytrusowa-babka-z-nadzieniem-rozanym.html