FALAFEL INACZEJ

Ola
Obiad
19.02.2017 14:40
FALAFEL INACZEJ

Przepis na ok. 20 sztuk Potrzebujemy: - ok. 100 g suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej) - bardzo duża garść rukoli - 8-9 suszonych pomidorów w oleju - 3 łyżki mąki kukurydzianej - 2 niewielkie ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry - pół łyżeczki kuminu - szczypta chilli - sól, pieprz Przygotowanie: - Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 5-7 godzin, żeby się namoczyła (najlepiej zostawić na noc). - Falafel z piekarnika jest bardziej zwarty i suchy [zdj 1-4], ten smażony będzie bardziej sypki i wchłonie więcej tłuszczu [zdj 5] (dlatego smażąc go trzeba poczekać, aby jedna strona dokładnie się przysmażyła, dopiero wtedy przekręcamy na drugą - unikniemy wtedy problemu z rozpadającą się masą). - Kotleciki możemy smażyć na głębokim oleju (potem odsączamy je na ręczniku papierowym) lub upiec w piekarniku w ok. 180*C przez 30-40 min (aż się zarumienią, w międzyczasie przekręcając je). - Wszystkie składniki mieszamy rękami - ciecierzyca jest na tyle miękka, że z łatwością się ugniecie. Tak powstał falafel inaczej, bo primo z ugotowanej ciecierzycy, secundo z kolorowymi dodatkami. Rano zmieniamy wodę i wstawiamy do gotowania z odrobiną sody oczyszczonej (dzięki której szybciej się ugotuje). Początkowo mieliśmy zrobić z niej pyszny, klasyczny, domowy hummus, ale postanowiliśmy wykombinować coś bardziej obiadowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2017/02/falafel-inaczej.html