Pączki ptysiowe

Agnieszka
Desery
16.02.2017 15:34
Pączki ptysiowe

Składniki: - 1 szklanka mąki - 200 ml mleka - 100 g masła - 1 łyżka cukru pudru - 4 jajka - szczypta soli lukier - 1 szklanka cukru pudru - 2-3 łyżki wody Cukier dokładnie rozetrzeć z wodą. Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki, z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy, a zamiast wody używamy mleka. Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna, bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne, mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach. Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu). Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym polecam pączki z ciasta parzonego. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/02/Paczki-ptysiowe.html