CHAŁKA

Ewelina
Śniadania
13.02.2017 12:25
CHAŁKA

SKŁADNIKI ( na 1 chałkę) - 2 szklanki mąki - 25 g drożdży - 1 jajko - 3 łyżki (kopiaste) cukru - 2 łyżki Kaśki - 0,5 szklanki mleka - dodatkowo roztrzepane białko do posmarowania KRUSZONKA 2 łyżeczki masła 1,5 łyżki cukru 0,25 szklanki mąki Mąkę umieszczam w misie miksera ( jeżeli nie macie haka do zagniatania musicie zrobić to ręcznie), robię w niej dołek i wlewam wyrośnięty zaczyn. Następnie utarte z cukrem jajka a na sam koniec letnie masło roztopione z mlekiem. Z odrobiny ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. W misie miksera utrzeć jajka z pozostałym cukrem. Masło topimy w garnku z pozostałym mlekiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojetorcikowo.blogspot.com/2017/02/chaka.html