Oponki z polewą czekoladową

Ciasta
12.02.2017 20:29
Oponki z polewą czekoladową

Odmierzamy 60 ml mleka (1/4 szklanki) podgrzewamy do temperatury 30 -35 stopni C (mleko ma być letnie, lekko ciepłe ale nie gorące bo drożdże zginą i nie wyrosną) do mleka dodajemy 15 g cukru oraz 1 łyżkę mąki Dodajemy pokruszone świeże drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Żółtka ubijamy z pozostałymi 35 g cukru na jasną i puszystą masę tak by żółtka zwiększyły swoją objętość a masa będzie prawie biała. Składniki: 500 g mąki typ 650 250 ml mleka 35 g margaryny roślinnej do pieczenia (Kasia) 25 g świeżych drożdży 2 duże żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka octu Na polewę: 150 g mleczne czekolady kolorowa posypka u mnie różnobarwny maczek Wykonanie: 1. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Na końcu dodajemy łyżeczkę octu, zagniatając do momentu gdy ciasto będzie jednolite i zacznie swobodnie odchodzić od ręki. W tym czasie w dużym garnku lub w woku rozgrzewamy olej. Smarujemy oponki z jednej srony i układamy na kratce posypujemy posypką cukrową. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia. Oponki smażymy 2-3 minutki z każdej strony do otrzymania ładnego ciemnozłotego koloru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/2017/02/oponki-z-polewa-czekoladowa.html