Czekoladowy deser na Walentynki

Dominika
Desery
11.02.2017 19:11
Czekoladowy deser na Walentynki

Składniki Ilość: 2 porcje - ok. 250 g śmietany kremówki 36% - 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki do dekoracji - 50 g mlecznej czekolady - dodatkowo jeszcze 2 kostki - 6 biszkoptów Przygotowanie Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieści się w nim warstwa rozpuszczonej czekolady ze śmietaną, warstwa biszkoptów i warstwa ubitej śmietany kremówki lub takiej z dodatkiem czekolady. Połowę z niej odstawić do miseczki na bok, a do drugiej dodać około 30 g rozpuszczonej, przestudzonej czekolady gorzkiej. Do wysokich szklanek wlać na dno po 2 łyżki śmietany rozpuszczonej z mleczną czekoladą. Gdy będzie ciepła, dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę mleczną i pozostawić na 2 minuty. Czyli nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić metalową miskę, w której znajduje się czekolada. Kolejno ubitą śmietanę kremówkę, a następnie po połowie do każdej szklanki ubitej śmietany kremówki wymieszanej z czekoladą. Samą górę udekorować biszkoptami zamoczonymi w czekoladzie i połamanymi na mniejsze kawałki dwoma kostkami czekolady. W garnuszku umieścić 50 g śmietany kremówki i podgrzać. 200 g śmietany kremówki ubić mikserem na sztywno. W pozostałej rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie zamoczyć do połowy dwa biszkopty i odłożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/czekoladowy-deser-na-walentynki/