Pączki na piwie

Desery
09.02.2017 22:45
Pączki na piwie

Składniki x1 x1,5 x2 x3 450 g maki pszennej 50 g drobnego cukru 7 g suchych drożdży (lub *14 g świeżych) 175 ml piwa 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 żółtka 4 łyżki śmietany (18%) 1 łyżeczka soli 75 g masła (miękkiego) olej do smażenia Dodatki ulubiony dżem cukier i cynamon lub cukier Okrągłą foremką dowolnej średnicy wykrawać kółka, jeśli będziecie piec pączki typu oponki należy wykroić kółko, a w jego środku drugie maleńkie. Gotowe pączki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Do rondla lub do dużej głębokiej patelni wlać olej , rozgrzać do temperatury 175 st C. Na rozgrzany olej wkładać porcjami pączki, smażyć na złoty kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki, klasyczne pączki lub pączki mini. Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty w mikserze wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lśniące, będzie lekko klejące, ale nie podsypujcie więcej mąki. Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie, które okazały się hitem w naszym domu. Do szprycy cukierniczej nałożyć ulubiony dżem , nadziać pączki lub pozostawić bez nadziewania. Pączki można posypać cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, a następnie rozwałkować na placek o grubości 4-5 milimetrów. Print Pin 4.34 z 3 głosów Pączki na piwie Lekkie, puszyste i bardzo smaczne niewielkie pączusie. Pączki cieszyły się tak dużą popularnością, że przez te trzy dni nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia! Piwo troszkę podgrzać, powinno być letnie, dodać do niego ekstrakt waniliowy , następnie dodać do mąki i natychmiast zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie dodawać pozostałe składniki, żółtka , śmietanę , masło .

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://sprawdzonakuchnia.pl/paczki-na-piwie/