Meksykańskie sopapillas

Beata
Ciasta
25.01.2017 0:11
Meksykańskie sopapillas

Składniki 7 g suszonych drożdży 3 łyżki letniej wody 150 ml mleka 85 g cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g masła 1 jajko 500 g mąki pszennej Olej do głębokiego smażenia (może być smalec) Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować prostokąt o grubości 1 cm, a następnie za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża pokroić paski o długości 20 cm i szerokości 5mm. Na koniec dodać mąkę i wymieszać dokładnie, a następnie zagnieść ciasto na stolnicy. Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut w ciepłem miejsce. W szerokim rondlu rozgrzać olej do temp 180 stopni C. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać partiami paseczki. Po usmażeniu tych łakoci należy posypać drobnym cukrem, ale ja posypałam cukrem pudrem. Zdjąć z palnika, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia się masła. Wyciągać na ręcznik papierowy, a następnie posypać cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2017/01/meksykanskie-sopapillas.html

smak i uczucie

Beata