Najprostsza szarlotka na świecie

Ewelina
Ciasta
23.02.2014 8:02
Najprostsza szarlotka na świecie

Składniki

1 kg jabłek lub nieco więcej (ok. 6-8 średnich sztuk)

1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)

1 szklanka kaszy manny

3/4 szklanki cukru (ja dałam brązowy, oryginalny przepis jest z białym)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)

szczypta soli

3/4 kostki zimnego masła

Przepis

Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC.

Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki:

  • mąkę
  • kaszę,
  • proszek
  • cukier
  • cukier wanilinowy i sól

Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników.

Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.

Żałuję, że nie miałam w domu lodów – wspaniale by się komponowały.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną