Ciasto Latte Macchiato

Ewelina
Ciasta
15.01.2017 18:15
Ciasto Latte Macchiato

Składniki: - Biszkopt na spodzie: - 6 jajek - 6 łyżek cukru - 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa - 1,5 łyżki kakao - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Biszkopt na górze: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - Krem: - 700 ml kremówki 30% - 300 g mascarpone Mlekoma - 3 łyżki cukru pudru - Poncz: - 350 ml mocnego naparu z kawy - 100 ml likieru kawowego - Dodatkowo: - 300-400 g okrągłych biszkoptów - kakao do oprószenia Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Warstwy ciasta: Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/01/ciasto-latte-macchiato.html