Golonka pieczona w piwie

Iza
Obiad
29.12.2016 19:20
Golonka pieczona w piwie

|Golonka pieczona w piwie| Jak zrobić golonkę w piwie? Składniki: - 1 ½ kg duża golonka - 1 l piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo - 2 łyżeczki soli Marynata: - 4 łyżki musztardy serbskiej - 2 łyżki miodu - 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - Szczypta chili - 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego - 2 łyżki majeranku - 1 łyżka czosnku granulowanego - 4 łyżki oleju - 2 łyżeczki soli Pieczone ziemniaki: - 1 kg niezbyt dużych ziemniaków - 1 łyżka oleju - sól - słodka papryka Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Przygotować marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki w miseczce (musztardę, miód, paprykę w proszku, czosnek granulowany, chili, pieprz, majeranek, olej i sól). Golonkę ponakłuwać, szpikulcem lub nożem w kilku miejscach aby marynata mogła dotrzeć w głąb mięsa. |Golonka pieczona w piwie| |Golonka pieczona w piwie| Mięso posmarować marynatą i odstawić mięso na przynajmniej 2 godziny (może w lodówce leżeć nawet 12 godzin). Jeśli planujecie przygotować ją na pożegnane starego roku proponuję Wam nowy przepis - golonkę pieczoną w piwie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka cebuli i czosnku wlać 2 szklanki piwa i przełożyć zamarynowaną golonkę. Golonkę pieczoną w piwie podawać z pieczonymi ziemniaczkami i gotowaną kiszoną kapustą. Natrzeć dokładnie dwoma łyżeczkami soli, przełożyć do garna i zalać 1 litrem piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo. Wpis sponsorowany |Golonka pieczona w piwie| Czy wyobrażacie sobie tradycyjną sylwestrową kolację bez golonki? Dodatkowo: - 2 cebule pokrojone w piórka - 6 rozduszonych ząbków czosnku Piec przykrytą przez godzinę w 200°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C. Jeśli w trakcie pieczenia płyn wyparuje dolać kolejna porcję piwa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/12/golonka-pieczona-w-piwie.html