Bigos

Dominika
Obiad
28.12.2016 16:49
Bigos

Lista składników jest przerażająco długa, ale co zrobić, jak chce się smaczny bigos ;) Składniki 0,5 kg kapusty świeżej ok. 1,2 kg kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 20 g grzybów suszonych 200 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 400 g fileta z indyka 200 g kiełbasy głogowskiej 7 ziaren jałowca 8 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 2 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 100 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka miodu 1 kwaśne jabłko 2 łyżki powideł śliwkowych 5 wędzonych suszonych śliwek olej do smażenia 1 łyżka masła Przygotowanie Poprzedniego dnia umyć i namoczyć grzyby w niewielkiej ilości wody lub co najmniej 2 godziny przed gotowaniem. Już wczoraj miałam zrobić bigos i dodać go na bloga, ale tak się złożyło, że po Świętach zostało u mnie jeszcze tyle jedzenia, że nawet nie chciało mi się stać w kuchni i gotować coś nowego ;) U mnie wszyscy uwielbiają bigos i dzisiaj zabrałam się za jego przygotowanie. Myślę że jeśli zrobi się go dziś lub jutro i postoi 2 dni, to smaki zdążą się przegryźć i będzie w sam raz jako ciepłe danie na noc sylwestrową, choć nie będę ukrywać, że trochę się zagapiłam i jednak smaczniejszy byłby, gdyby postał nieco dłużej... Jabłka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do garnka wraz z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i jałowca oraz liśćmi laurowymi. Świeżą kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z wodą, dodać suszone śliwki i gotować około 15 minut. Na boczek wyłożyć kiszoną kapustę oraz ugotowane grzyby wraz z wodą. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zrobić go dowolnego innego dnia w roku. Najlepszy bigos będzie, jeśli postoi kilka dni w chłodnym miejscu. Cebulę pokroić w półkrążki i przesmażyć na maśle i oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/bigos/