Makowiec zawijany

Monika
Boże Narodzenie
24.12.2016 21:16
Makowiec zawijany

składniki: ciasto 500 g mąki 50 g świeżych drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 18% masa 800 g domowej masy makowej 2 białka 1 całe jajko oraz białko do posmarowania ciasta do dekoracji polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Odstawić na kilka minut aby się rozpuściły, następnie wymieszać ze śmietaną i odstawić na kilkanaście minut aby podrosły. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona bo obyło się nawet bez pęknięć co ponoć często się zdarza. Potem każdą roladę owinąć w papier pozostawiając ok 1 cm luzu i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odstawić na ok 20 minut aby ciasto podrosło. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam domową masę makową więc zrobiłam też swój pierwszy makowiec. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je zagnieść i podzielić na dwie równe części. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao, energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 30 minut. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Wyłożyć połowę przygotowanej masy makowej, pozostawiając wkoło ok 2 cm ramkę. Następnie zwinąć w roladę, brzegi ciasta zlepić, ułożyć zwinięciem do dołu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/12/makowiec-zawijany.html