Biszkopt z masą chałwową

Pati
Ciasta
13.12.2016 12:05
Biszkopt z masą chałwową

Biszkopt z masą chałwową Biszkopt cappuccino: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cappuccino o smaku czekoladowym 5 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Nasącz: 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Razem z mamą co roku pieczemy przynajmniej 5 różnych ciast, ponieważ cała rodzina czeka, aby dostać z każdego kawałek XD Są to dni kiedy w kuchni wyjątkowo pachnie, aromaty mieszają się i tworzą tą jedyną w swoim rodzaju atmosferę. Klasyką świątecznych wypieków oczywiście są pierniki i serniki, ale u mnie w domu zawsze na święta pojawia się ciasto z masą chałwową. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i cappuccino, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Nie wiem jak u Was ale u mnie są takie ciast, których nie pieczemy przez cały rok, dzięki temu zyskują ten niepowtarzalny smak. Biszkopt z 5 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Środek biszkoptu (zarówno górę jak i dół) nasączamy rozpuszczoną kawą z cukrem w 1/4 szklanki gorącej wody. Ciasto wylewamy do formy (33×22 cm) i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Większość ludzi za tym nie przepada, ale ja uwielbiam to krzątanie się w kuchni. Osobiście bardzo nie lubię kiedy ciasto jest aż mokre od pączu, więc używam go w minimalnej ilości. Chałwa to jeden z tych produktów, który wbrew pozorom, bardzo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenie. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Następnie dodajemy ją do masy chałwowej wraz z łyżeczką alkoholu i krótko ucieramy, tylko do połączenia składników. Znalazły się w niej same cudowne produkty, które jeszcze bardziej zachęciły mnie do pieczenia 😀 Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/desery/ciasta/biszkopt-z-masa-chalwowa/