Rurki z kremem

Małgorzata
Ciasta
03.12.2016 16:09
Rurki z kremem

Składniki

Ciasto:
500 g mąki tortowej
250 g masła
250 g śmietany 18 %
szczypta soli
Krem:
450 ml mleka
200 g masła
110 g cukru
1 budyń waniliowy
1 laska wanilii
Dodatkowo:
1 białko
gruby cukier kryształ

Przepis

Ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce. Każdą foremkę smarujemy masłem. Najlepiej natłuścić ręce miękkim masłem i natrzeć każdą z rurek. Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wałkujemy na grubość 1-2 mm. Kroimy wąskie paski o szerokości 1,5 cm. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od węższego końca. Paski powinny delikatnie zachodzić na siebie. Wierzch rurek smarujemy roztrzepanym białkiem i moczymy w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie dociskając rurki do blachy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12-15 minut. Rurki powinny mieć jasnozłoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy rurki na 5 minut do wystudzenia. Następnie delikatnie zsuwamy rurki z foremek.Krem:Do kubka wlewamy 50 ml mleka, dodajemy budyń i mieszamy do rozpuszczenia się budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i nasiona wanilii. Mleko doprowadzamy do wrzenia, wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Kiedy budyń zgęstnieje odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimny budyń. Ucieramy na gładki krem. Gotowy krem schładzamy w lodówce przez godzinę. Tak przygotowanym kremem nadziewamy rurki.Moje rady:- suche rurki możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni- rurki można nadziać bitą śmietaną lub kremem karpatkowym

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną