Budyń jaglany z masłem orzechowym, kremem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi

Natalia
Desery
02.12.2016 17:20
Budyń jaglany z masłem orzechowym, kremem czekoladowym i orzeszkami ziemnymi

Zdrowy i syty posiłek na chłodne zimowe dni. Składniki (2 słoiczki po 260 ml): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (może być roślinne) ok. 1/2 szklanki pokrojonych orzeszków ziemnych 2 łyżki cukru lub ksylitolu do posłodzenia kaszy 4 łyżki masła orzechowego Krem czekoladowy: dojrzałe awokado banan 3 łyżki ciemnego kakao łyżeczka miodu 3-4 łyżki mleka Wykonanie: Orzechy uprażyć w nagrzanym do 180ºC pieka rniku przez około 8-10 minut (kilka razy przemieszać i cały czas pilnować, żeby się nie przypaliły)*. Często jem ją nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale właśnie jako słodkie śniadanie lub deser w formie budyniu. Gotować na małym ogniu aż mleko wchłonie kaszę, około 15-20 minut (kasza może się lekko rozgotować). Deser można przygotować wieczorem, wsadzić do lodówki i rano zjeść na śniadanie lub zabrać jako posiłek do szkoły i pracy. Kaszę uprażyć na suchej patelni i przelać raz gorącą, a raz zimną wodą, aby pozbyć się goryczy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2016/12/budyn-jaglany-z-masem-orzechowym-kremem.html