Pasztet drobiowy

Małgorzata
Przekąski
02.12.2016 15:36
Pasztet drobiowy

Składniki

  1. 1,5 kg mięsa drobiowego z rosołu
  2. 500 g wątróbki drobiowej
  3. 500 g pieczarek
  4. 500 ml bulionu drobiowego
  5. 120 g masła
  6. 1 marchew
  7. 1/2 selera
  8. 1 korzeń pietruszki
  9. 1 duża cebula
  10. 3 ząbki czosnku
  11. 3 jajka
  12. 1 łyżka majeranku
  13. 1-2 łyżeczki soli
  14. 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  15. 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  16. 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Dodatkowo
  1. oliwa
  2. 1 łyżka masła

Przepis

  1. Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  2. Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Notes
- pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną