Nadziewane krokiety ziemniaczane

Małgorzata
Obiad
28.11.2016 17:50
Nadziewane krokiety ziemniaczane

Składniki

Ciasto ziemniaczane:
1,2 kg ziemniaków
150 g mąki
1 jajko
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
sól
Farsz:
250 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżki oleju
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
bułka tarta
olej

Przepis

Ciasto ziemniaczane:Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przepuszczamy przez praskę, dodajemy jako i mąkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Farsz:Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor. Doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie kotleciki. Na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy krokiety. Wszystkie krokiety panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.Moje rady:- do krokietów świetnie pasuje surówka coleslaw- krokiety możemy również podać z sosem czosnkowym

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną