Grillowany stek

Anna
Obiad
21.11.2016 16:50
Grillowany stek

Musimy pamiętać, że steki z polędwicy powinno się obracać tylko raz na drugą stronę. Jak również to, że mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien. Opis grillowany stek: Grillowany stek – wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Tak zamarynowane mięso musimy przykryć i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy nie będzie suche. Po tym czasie z zamarynowanej polędwicy wykrawamy steki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą i całość zalewamy oliwą z oliwek. Za pomocą noża lub moździerza rozmiażdżamy ziarna czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Steka smażymy krótko, najlepiej po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu oraz błony. Jednak najpopularniejszym stopniem wysmażenia jest średnio wysmażone mięso, czyli medium. Mięso musimy dokładnie osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/grillowany-stek/