Hummus z dyni

Dominika
Śniadania
20.11.2016 20:28
Hummus z dyni

Składniki Ilość: 3 miseczki 1 szklanka suchej ciecierzycy 1/2 dyni hokkaido lub ok. 500 g gotowego purée z dyni 8 płaskich łyżek pasty tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 3 - 4 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżeczka sól do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek pestki dyni do dekoracji Przygotowanie Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę dokładnie umyć na sicie pod bieżącą wodą. W blenderze zmiksować na gładką masę cieciorkę, purée z dyni, tahini, sok z cytryny, paprykę wędzoną i czosnek. Tak na marginesie warto zamrozić sobie purée z dyni i jak tylko nas najdzie ochota odmrozić oraz dodać właśnie do hummusu czy też do placków, sernika lub przeróżnych innych pyszności. Aby powstał hummus dyniowy wystarczy oprócz podstawowych składników, czyli ciecierzycy, pasty tahini, czosnku i soku z cytryny, wmieszać jeszcze wcześniej podpieczoną i przerobioną na purée dynię. Wartość odżywcza 1 porcja = 1 duża łyżka hummusu z dyni (ok. 30 g) Następnie zalać ją zimną wodą w objętości dwa razy większej niż objętość ciecierzycy, dodać łyżkę sody oczyszczonej i zostawić na noc do namoczenia. Dynię przekroić na dwa lub więcej kawałków i razem ze skórą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć hummus do miseczek, skropić oliwą i posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Jeśli nie mamy gotowego purée z dyni, to przechodzimy do jego przygotowania.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/hummus-z-dyni/