Sernik (z wiaderka) na kruchym cieście z polewą czekoladową

Ewelina
Ciasta
11.11.2016 12:33
Sernik (z wiaderka) na kruchym cieście z polewą czekoladową

Sernik z wiaderka na kruchym spodzie z polewą czekoladową ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia ser: 1 kg sera (użyłam wiaderko z biedronki) 5 jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Ciasto: Te tutejsze puszyste i lekkie nie mogą się równać z naszymi ciężkimi i ,,konkretnymi,, ;) Z ostatniej wizyty w Polsce przywiozłam sobie wiaderko twarogu z Biedronki właśnie na jego bazie powstało to ciasto. Całość delikatnie połączyć do uzyskania jednolitej masy, przelać na upieczone ciasto i do piekarnika na kolejne 45-50 minut 180 °C. Zostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 20 minut. Wiem, że prawdziwy ser a ten gotowy do serników to dwie różne rzeczy, ale jestem w 100% zadowolona z efektu. W innej misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem, później partiami dodawać twaróg. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Lekko przestudzić a następnie polać środek ciasta lekko rozprowadzając czekoladę na zewnątrz. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Kruche ciasto, delikatny ser i polewa czekoladowa to cudowny zestaw, który zasmakuje niejednemu łasuchowi ;) Sernik tylko nieznacznie opadł nie tracąc na wysokości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.com/2016/11/sernik-z-wiaderka-na-kruchym-spodzie-z.html