Podstawowy przepis na chleb biały pszenny

Podstawowy przepis na chleb biały pszenny

Zajrzyj też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki –chleb pszenny na zakwasie – chlebek z pesto Przygotowanie: ok 2 h, oraz czas studzenia Ilość porcji: 1 chleb ok 1 kg SKŁADNIKI: – 600 g mąki pszennej typu 650 + odrobinę do podsypania i oprószenia bochenka – 370 g wody – 25 g świeżych drożdży (albo 2 łyżeczki drożdży w proszku) – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże wymieszajcie z ok 100g wody aby stworzyły jednolitą ciecz 🙂 Mój chleb upiekłam w kamionkowym garnku, jednak na końcu przepisu napiszę Wam jak zmodyfikować czas przygotowania i poszczególne etapy aby chleb udał się w tradycyjnej podłużnej formie do ciasta. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z piekarnika i zostawcie go w formie jeszcze na ok 15 min. Najbardziej podstawowy pszenny chleb możecie upiec sami w domu, chleb na drożdżach przygotowuje się bardzo prosto. Dodajcie do niej ciasto tak aby zajmowało nie więcej niż 60% wysokości (najlepsza będzie do tego forma tzw keksówka), przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok 1h. Dziś mam dla Was właśnie taki podstawowy przepis, na przygotowanie tego chleba potrzebujecie 2 h czasu oraz chwilę na wystudzenie. Chleb wstawcie do zimnego piekarnika, w momencie wstawiania ustawcie temperaturę na 190 st. Czas na przykrycie miski ściereczką i macie 1h na wyrośnięcie 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/podstawowy-przepis-na-chleb-pszenny/