Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu

kardamonovy
Makarony
09.11.2016 13:53
Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu

Składniki: 20 muszli makaronowych 750 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżeczka masła sól pieprz spora garść sera bursztyn (może być parmezan) sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól (przepis na 2 porcje) Muszle gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy. Podobne przepisy: Makaron z kurczakiem, grzybami i orzechami Makaron z pieczarkami Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami Łazanki z kapustą i pieczarkami Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. W momencie, gdy cała woda z nich odparuje, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Na maśle smażymy pieczarki, dodajemy sól i sporą ilość świeżo mielonego pieprzu. Wyszło więc, to co wyszło – conchiglioni faszerowane pieczarkami, pieczone na beszamelu. W międzyczasie myjemy pieczarki i kroimy w kostkę o grubości około centymetra. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, kładziemy na nim muszle. Pieczarki puszczą sporą ilość wody, więc kostka będzie dużo mniejsza. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać, lubi się skubany czasem przypalić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/muszle-makaronowe-z-pieczarkami-na-beszamelu/