Babka Snickers

Małgorzata
Wielkanoc
01.11.2016 9:47
Babka Snickers

Składniki

  1. 375 g mąki pszennej
  2. 400 g kajmaku
  3. 185 ml mleka
  4. 185 g cukru brązowego
  5. 5 jajek
  6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  8. 1 łyżka rumu
  9. szczypta soli
Polewa czekoladowa
  1. 100 g gorzkiej czekolady
  2. 3 łyżki śmietanki 30%
Dodatkowo
  1. 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  2. 3 łyżki bułki tartej
  3. 100 g kajmaku

Przepis

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito. W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem. Pod koniec ucierania dodajemy kajmaki rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.
Polewa czekoladowa
  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
  2. Kajmak podgrzewamy, aby zmienił swoją konsystencję. Polewamy dekorujemy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną