Galaretka drobiowa

Magdalena
Przekąski
17.10.2016 22:55
Galaretka drobiowa

Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Na dno płaskiej salaterki układamy pokrojone mięso, marchewki, wysypujemy zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Delikatna galaretka drobiowa na bogato - z dużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/2016/10/galaretka-drobiowa.html