Kalafior marynowany

Monika
Przetwory
15.10.2016 21:19
Kalafior marynowany

składniki: 1 duży kalafior ( ok 1,4 kg gotowych różyczek) 2 nieduże marchewki zalewa 6 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3-4 liski laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek czarnego pieprzu ok 0,5 łyżeczki kurkumy Marynowanego kalafiora można wykorzystać podobnie jak inne warzywa konserwowe-na przekąskę czy zakąskę, jako dodatek do sałatek lub kanapek. Następnie kalafiora zblanszować czyli wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty. Z tej ilości składników wychodzą 3 słoiki i pojemności ok 900 ml. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dokładnie umyć. W słojach ułożyć różyczki zblanszowanego kalafiora i plastry marchewki. W słoikach zamykamy przeróżne warzywa, możemy zamknąć też kalafiora.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/10/kalafior-marynowany.html