Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem

Marta
Obiad
13.10.2016 11:01
Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

1 mały patison
1 średnie jabłko
1 torebka cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
olej do smażenia
sos słodko kwaśny (użyłam marki Folwark)

Przepis

Patisony umyć, zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), delikatnie posolić i odstawić na min. Godzinę. Po godzinie odsączyć powstałą wodę.Jabłka zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).W misce wymieszać mikserem: mleko, mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia.Dodać starte jabłko, patisona. Wymieszać. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.Rozgrzać olej na patelni i smażyć racuchy po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i nie będą surowe w środku.Podawać z sosem słodko kwaśnym. Opcjonalnie można posypać ponownie orzechami mielonymi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną