Tort czekoladowy

Anna
Ciasta
12.10.2016 17:57
Tort czekoladowy

łyżka rozpuszczonej kawy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 25 g kakao gorzkiego 400 g brązowego cukru 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 250 ml śmietany kremówki 30% Opis tort czekoladowy: Tort czekoladowy, to pyszna propozycja na tort na wszelkie okazje. Składniki: 400 g czekolady gorzkiej lub deserowej (60%) 200 g masła 160 g mąki pszennej 1 Idealny na pochmurne dni, na poprawę samopoczucia czy na wyjątkowe okazje. Do jednej miski przekładamy masę z jajek, masę z czekolady oraz mąkę z dodatkami. Polecamy również inne przepisy na ciasta które znajdziecie na naszej stronie. 200 g czekolady łamiemy na kostkę i wrzucamy do miski. Sposób przygotowania: 200 g czekolady łamiemy na kosteczkę i wrzucamy do rondelka. Do oddzielnej miski wbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło oraz rozpuszczoną w zimnej wodzie kawę (w 120 ml). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki zaczną się rozpuszczać. Wrzucamy 300 g brązowego cukru i całość dokładnie mieszamy ze sobą. Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy do tego 100 g cukru. Gdy ciasto jest już zimne, kroimy na 3 części. Odstawiamy z ognia, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się rozpuszczą. Pierwszy blat ciasta układamy na paterze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/tort-czekoladowy/