Strucla drożdżowa z makiem

Beata
Ciasta
10.10.2016 14:31
Strucla drożdżowa z makiem

Jest taka, jaka powinna być idealna wg mnie drożdżówka: wilgotny, mięciutki, aromatyczny, a masa makowa ściśle przylega do ciasta :) Ciasto: - 550 g maki (z tego 2 łyżki do zaczynu) - ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) - 3 żółtka - 200 ml mleka - 30 g świeżych drożdży - szczypta soli - 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie: - 850 g gotowej masy makowej Bakalland - 2 łyżki kaszy manny Zaczyn: Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10 - 15 minut przykryte ściereczką. Wyrabiaj przez około 10-15 minut (aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk). Następnie dodaj zaczyn i wymieszaj, jak powstanie w miarę zwarte ciasto wlej rozpuszczone masło. Nadzienie: Masę makową wymieszaj z 2 łyżkami kaszy manny. Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarnaniecodziennosc.blogspot.com/2016/10/strucla-drozdzowa-z-makiem.html
Kulinarna (nie)codzienność

Kulinarna (nie)codzienność

Beata