Szarlotka rozpływająca się w ustach :)

Weronika
Ciasta
26.09.2016 12:54
Szarlotka rozpływająca się w ustach :)

Otóż różnica jest taka, że szarlotkę robi się na kruchym lub półkruchym cieście a jabłecznik jest to ogólnie ciasto z jabłkami tzn. mówiąc szarlotka wiemy, że jest to konkretnie ciasto kruche z owocami najczęściej są to jabłka ale mogą być też brzoskwinie, gruszki czy morele ale tak naprawdę z każdym owocem można zrobić :) Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) września 26, 2016 0 ciasta , ciasto kruche , cukier , cukier waniliowy , cynamon , jabłka , jajka , masło , mąka W tytule wpisałam szarlotkę i jabłecznik ponieważ nie wszyscy widzą czym różnią się te ciasta. Podpieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i wykładam na nie jabłka, później całą pianę a na samą górę wyciągam z zamrażalnika resztę ciasta i ścieram na tarce z grubymi oczkami. W przepisie celowo nie podałam ilości cukru, która idzie do jabłek ponieważ jabłka są różne, niektóre są kwaśne a niektóre są tak słodkie, że niewiele potrzeba cukru więc jak gotuję jabłka zawsze smakuję i w ten sposób każdy zrobi tak jak lubi najbardziej. Składniki (na małą blaszkę): - jabłka 8 szt. dużych - cynamon 1 płaska łyżeczka - cukier - masło kostka (200 g) - cukier ok 0,5 szklanki - mąka 2 szklanki - 3 jajka - cukier waniliowy pół opakowania (8 g) Gdy już jabłka będą bardzo miękkie najczęściej biorę tłuczek do ziemniaków i rozdrabniam jabłka i przestaję je gotować jak będą w miarę gęste (zrobi się mus z kawałkami jabłek). Teraz zabieram się za ciasto (choć najlepiej zabrać się za to jak jabłka się gotują, będzie szybciej). Ciasto dzielę na dwie części, 3/4 ciasta rozkładam równo na całą powierzchnie prostokątnej blachy o wymiarach mniej więcej 18x28 cm a następnie nakłuwam całą powierzchnię widelcem, raz przy razie. W moim przypadku jest to szarlotka, która rozpływa się w ustach ale równie dobrze smakuje z bitą śmietaną i lodami :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaviki.blogspot.com/2016/09/szarlotka-jabecznik-rozpywajaca-sie-w.html