Pieczone ziemniaczki po kaszubsku

Ewelina
Obiad
24.09.2016 12:26
Pieczone ziemniaczki po kaszubsku

Składniki

Składniki:

ziemniaki (dużej wielkości)

Farsz:

460 g solonych śledzi

duża cebula (pokrojona w kostkę)

jabłko ( starte na tarce)

150 ml śmietany 18%

szczypiorek

Dodatkowo:

masło

sól

pieprz

Przepis

Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie.

Zdjęcie Pieczone ziemniaczki po kaszubsku #1

Nie gotujemy do miękkości, ziemniaki powinny być al dente, ponieważ będziemy je piec jeszcze w piekarniku. Czas gotowania zależy od wielkości ziemniaka. Twardość ziemniaka najlepiej sprawdzać widelcem w trakcie gotowania.

Zdjęcie Pieczone ziemniaczki po kaszubsku #2

Pokrojone śledzie, cebulę, jabłko oraz śmietanę mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprze, dodajemy również pokrojony szczypiorek. Całość dobrze mieszamy.

Zdjęcie Pieczone ziemniaczki po kaszubsku #3

Nasz farsz najlepiej odstawić w zimne miejsce na minimum godzinę. Wstępnie podgotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 250 stopni. Gdy już nasze ziemniaki będą upieczone wykładamy je na talerz, nacinamy, dodajemy masło oraz doprawiamy.

Zdjęcie Pieczone ziemniaczki po kaszubsku #4

Na tak przygotowanego ziemniaka wykładamy nasz farsz. I gotowe. Życzymy smacznego:)

Zdjęcie Pieczone ziemniaczki po kaszubsku #5

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną