Crêpes Suzette

Śniadania
22.09.2016 16:30
Crêpes Suzette

To eleganckie danie, które pasuje również na wyjątkowe okazje :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 żółtko szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego 200 ml mleka 100 g mozzarelli 3 jajka świeże liście bazylii i tymianku 1 bakłażan 2 łyżeczki kaparów 1 papryka 1 cukinia 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie: To przepyszna pasta lub dip do warzyw :) Składniki: 2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) 1 ząbek czosnku 2 łyżki tahini 1 łyżeczka soku z cytryny suszone pomidorki bazylia oliwa Miksuj ciecierzycę z dodatkiem czosnku, cytryny i tahini. Wspaniały pomysł na rozgrzewającą i zdrową zupę :) Składniki: Warzywa na bulion czosnek opcjonalnie kilka suszonych grzybów 1 cebula 1 duża marchewka 2 ziemniaki zakwas na barszcz biały - około pół butelki 1/2 szklanki śmietany 12% liść laurowy sól, pieprz pietruszka Przygotowanie: Składniki: 1 cebula 2 papryki 2 bataty 2 puszki fasolki czerwonej 1 marchewka 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki kuminu szczypta pieprzu kilka ostrych papryczek kilka ząbków czosnku szczypta słodkiej papryki w proszku dodatkowo: natchosy awokado Przygotowanie: Zupa z soczewicy Oto pyszny przepis na zupę z soczewicy! Jest to gęsta, rozgrzewająca i odżywcza zupa, idealna na chłodniejszy dzień! Wegańska, zawiera tylko naturalne składniki (warzywa, zioła, olej roślinny) i jest bardziej aromatyczna niż zupa z chemicznymi dodatkami! ;) Składniki: 400 g soi 500 g pieczarek liść laurowy ziele angielskie majeranek 1 łyżeczka sosu sojowego 2 cebule pieprz opcjonalnie kilka suszonych grzybów Soję namocz z dodatkiem 1 łyżeczki sody przez 12 godzin. Polecam z sałatą jako dodatkiem :) Na podstawie przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=8f-qoPv5s2A&t=254s sobota, 24 lutego 2018 Hummus z suszonymi pomidorkami i bazylią Pyszny, kremowy hummus z suszonymi pomidorkami i bazylią! ;) Składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 średni ziemniak 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 100 ml śmietany 30% pieprz lubczyk liść laurowy szczypta nasion kopru włoskiego garść ugotowanego makaronu opcjonalnie kilka suszonych grzybów Przygotowanie: Bardzo drobno pokrój cebulkę. Składniki: 3 duże bataty 1/2 słoika ciecieżycy 2 papryki spiczaste 1/2 cebuli 2 łodyżki selera naciowego 1 puszka pomidorów krojonych garstka pieczarek mini chilli szczypta asafietidy szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej konedry szczypta kuminu szczypta słodkiej papryki opcjonalnie odrobina pokruszonego tofu Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki cukru opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego 200 g mlecznej czekolady kawa mielona 250-300 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru słoik dżemu wiśniowego migdały opcjonalnie mleczna czekolada Przygotowanie: Składniki: 2 marchewki 3 ziemniaki 200 g soczewicy 1 cebula kawałek selera naciowego 2 ząbki czosnku koperek lubczyk liść laurowy pieprz 2 łyżki zmiksowanych pomidorów bulion warzywny 0,5 l Warzywa obierz i pokrój. Można serwować jak na zdjęciu, w picie, z warzywami i sosem :) piątek, 27 października 2017 Naleśniki z ananasem i karmelem Skrop oliwą :) niedziela, 18 lutego 2018 Spaghetti Tofunese Oto przepis na cudowny makaron z sosem pomidorowym z warzywami i tofu! Piecz do zrumienienia :) Można podawać z różnymi pysznymi sosami (na zdjęciu z pieczonego czosnku). Można przygotowywać smoothie z dowolnych owoców np: banan i truskawka kiwi i pomarańcza leśne owoce i banan sobota, 2 grudnia 2017 Chilli z batatami - Vegan Chilli con carne to popularna potrawa kuchni Tex-Mex czyli Teksańsko-Meksykańskiej. Naleśniki przepis tutaj 1 opakowanie ananasa w puszce 1/2 szklanki ciemnego cukru 1/2 szklanki syropu ananasowego 2 łyżki likieru Przygotowanie: Na patelnię wysyp cukier. Zachwyci wszystkich roślinożerców i nie tylko ;) Składniki: opakowanie spaghetti opakowanie tofu słoik pasaty 1/2 cebulki 3 ząbki czosnku 3 łodyżki selera naciowego mała marchewka pęczek koperku bazylia tymianek chilli lub pieprz oliwa z oliwek Naprawdę warto przygotować tą potrawę! 200 g suszonej ciecierzycy pęczek pietruszki mała cebulka duży ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki z ciecierzycy szczypta kuminu chilli Cieciorkę namocz przez noc. Podawaj z dodatkiem pokrojonego awokado i natchosów :) sobota, 25 listopada 2017 Krem pieczarkowy Dzisiaj przygotowałam zupę krem z pieczarek. Wracam z przepisem na miękkie, słodkie i kremowe bataty faszerowane aromatyczną potrawką z warzyw i ziół! Wyłóż krem na ciasto, udekoruj migdałami i roztopioną mleczną czekoladą :) Smacznego :) środa, 24 kwietnia 2019 Quiche z bakłażanem i ziołami Na małym ogniu podgrzej śmietankę, gdy stanie się prawie gorąca, zdejmij garnek z palnika, dodaj posiekaną czekoladę oraz cukier puder. Można serwować w wydrążonym chlebku jak i z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek :) Obierz warzywa na bulion, gotuj od zimnej wody, dodaj sól, kilka kropel oliwy, zmiażdżone 3 ząbki czosnku, suszone grzyby oraz zioła. Można podawać z makaronem lub tostami lub groszkiem ptysiowym :) środa, 15 listopada 2017 Falafel - Vegan Falafel to chrupiąca ciecierzycowa kuleczka, którą uwielbia chyba każdy wegetarianin i weganin :) Przygotuj mocny ekstrakt kawy, około 2 łyżki wody na 2 łyżki kawy. Z pozostałego ciasta wykrój paski, zwiń je ładnie i przyklej na brzegi prostokątnego ciasta, używając mleka jako kleju. Pasztet sojowy z grzybami Oto kremowy i aromatyczny pasztet sojowy z pieczarkami. Na podstawie przepisu: http://ervegan.com/2015/10/spaghetti-tofu-bolognese-najlepszy-comfort-food/ piątek, 9 lutego 2018 Aromatyczne bataty z cieciorką VEGAN Oto przepis na mazurek z kruchym, chrupiącym spodem, słodkimi wiśniami i delikatnym kremem kawowym! Dzisiaj mam dla Was przepis na wytrawny Quiche z pieczonymi warzywami i świeżymi liśćmi ziół. Oto przepis na cienkie, francuskie naleśniki z sosem karmelowym i ananasem! Ostatnio na blogu była mała przerwa z przepisami, spowodowana zabójcza sesją ;) poniedziałek, 11 grudnia 2017 Tropikalne Smoothie - Bomba Witamin! dojrzałe mango kaki pomarańcza banan ananas Przygotowanie: Obierz owoce i posiekaj. (W opcji na lato zamróź je.) To ciasto idealne na wiosnę, świetnie pasuje do kawy pitej w ogrodzie czy parku :) Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki i posiekane w drobną kostkę. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki i posiekane w drobną kostkę. Rozgnieć rękami drobno tofu, dodaj odrobinę oleju roślinnego i dowolne dodatki (np. pieprz, 1 łyżeczka sosu sojowego, płatki chilli). Wyjmij liść laurowy, dodaj zioła i śmietanę, zmiksuj na gładki krem. Gdy będą już prawie miękkie posmaruj je oliwą wymieszaną z tartymi ząbkami czosnku. Dodaj posiekane w kostkę warzywa i opcjonalnie garść suszonych grzybów. Podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, dodaj marchewkę oraz ziemniaki (posiekane w kostkę). Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 2 godziny. Duś w pomidorach z odrobiną wody. Dodaj do blendera wszystkie składniki na ciasto. Dodaj do blendera wszystkie składniki na ciasto. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę nasion chia, pomieszać i zostawić na kilka minut. Dodaj do kremu, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Dodaj paprykę oraz przyprawy, gdy się zrumienią dodaj pomidory, pieczarki i ciecierzycę. Po chwili dodaj sól, liść laurowy, pieprz, lubczyk, soczewicę, bulion oraz wodę. Podsmaż z przyprawami drobno posiekaną cebulę. niedziela, 5 maja 2019 Mazurek z kremem kawowym i wiśniami Zmiksuj na gładką pastę :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://parsleysagerosemaryandme.blogspot.com/