Tort Marcinek/ Tort Napoleon/ Tort Tysiąca Warstw

Ewelina
Ciasta
22.09.2016 15:51
Tort Marcinek/ Tort Napoleon/ Tort Tysiąca Warstw

przez rok mój blog zdobył 158 651 wyświetleń na instagramie jest Was 105 osób na fb 122 najwięcej wyświetleń w maju 2016 (25.262) opublikowanych postów uzbierało się 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) Następnie układamy blaty na papier do pieczenia (na blachę z piekarnika) i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190C na 6 minut do lekkiego zrumienienia. Nie mam zbyt wielkiego nacisku na Polską Blogosferę, raczej skupiam się na robieniu tego co kocham, dlatego tym większa moja radość za wszystkich odwiedzających mój blog. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) Gdy masa jest zimna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywną pianę. Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki masy, cienko rozsmarowujemy, kładziemy kolejny placek - lekko dociskamy. Początki nie były idealne, ale ciągle się uczę i staram się, aby z przyjemnością spędzaliście ze mną czas. Przesianą mąkę partiami dodajemy do masy, ciągle miksując a pod koniec gdy ciasto zrobi się zwarte ugniatamy dłońmi do uzyskania elastycznego i jednolitej masy. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Wtedy jest najlepsze :) Dokładnie rok temu postanowiłam rozpocząć przygodę z blogowaniem :) Ciasto schłodzić najlepiej 1 dzień, ciasto musi nawilgnąć i połączyć się z kremem. Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Dodajemy jajko i żółtko, następnie powoli dodajemy większą część śmietany, ciągle miksując. Owijamy każdą porcję folią spożywczą i wkładamy na około 10 minut do lodówki. Czas szybko minął i zaowocowało to wieloma smacznymi potrawami, które możecie znaleźć na moim blogu. Ciasto dzielimy na około 10-12 części. Dekorujemy: drobno posiekane orzechy dociskamy do boków, górę posypujemy pokruszonym blatem ciasta lub również orzechami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tagebuchpopolsku.blogspot.de/2016/09/tort-marcinek-tort-tysiaca-warstw.html