Zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Jolanta
Ciasta
19.09.2016 6:25
Zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Ciasto: 250 g mąki pszennej (Jedna szklanka o poj. 250 ml = około 130 – 150 gramów mąki pszennej, czyli 250g mąki pszennej, to dwie niepełne szklanki mąki) 4 g drożdży instant – 1/2 paczki 1 małe jajko 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, dzielimy ciasto na 4 części, z których rolujemy wałki równej długości. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem, ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Wałki ciasta układamy formując ślimaka, jednocześnie pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek, każdy kawałek wałka łączymy ze sobą, śliwki posypujemy najpierw cukrem, a potem całość drożdżówki posypujemy równomiernie kruszonką. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/drozdzowka-ze-sliwkami-kruszonka/