Babka limonkowa

Krzysztof
Ciasta
29.01.2014 9:06
Babka limonkowa

Przepis

BABKA LIMONKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

300g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

150g białej czekolady

250g masła (stopionego)

100g cukru

skórka starta z 2 limonek

3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

60ml mleka

cukier puder

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia.

Utrzeć cukier ze skórką z limonek i stopionym masłem. Dodawać żółtka po jednym, miksować aż się dobrze rozprowadzą. Dodać czekoladę i ponownie zmiksować. Dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko, cały czas miksując.

Ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w ciasto. Natłuścić formę i wlać ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną