Chleb 100 % żytni razowy

Jacek
Śniadania
04.09.2016 11:36
Chleb 100 % żytni razowy

Przepis na ten chleb pochodzi z blogu Adama Piekarza Faza I - półkwas 100 g aktywnego zakwasu żytniego 40 g wody o temperaturze pokojowej 75 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 W misce zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. namacznka : 100 g pestek słonecznika 225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 240 g ciepłej wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta 100 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 135 g letniej wody Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb z samej mąki żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), na zakwasie. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/09/chleb-100-zytni-razowy.html

Przepisy na domowy ser i chleb

Jacek