Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Ewelina
Obiad
22.01.2014 10:28
Lasagne z kurczakiem i pieczarkami

Przepis

Składniki:

- 12 płatów lazanii

- 10 dag żółtego twardego sera

Farsz:

- cała pierś kurczaka

- 5-6 dużych pieczarek

- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

- 1 cebula

- 3 łyżki oleju

- przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól)

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić. Podsmażyć. Drobno pokrojoną cebulę dodać do pieczarek, chwilę poddusić. Dodać mielone mięso i smażyć kilka minut. Pomidory z sosem dodać do podsmażanego mięsa, przyprawić. Gotować na małym ogniu 30 minut (częściowo odparować sos). Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.

W garnuszku podgrzać wodę, dodać troszkę oleju i moczyć w niej płaty lazanii (wkładać po 2-3 sztuki). Następnie płaty układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć część sosu z mięsem. Czynność powtórzyć, pozostawiając troszkę sosu bez mięsa. Przykryć kolejną warstwą płatów, wyłożyć pozostawiony sos, posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Jeżeli nie macie ochoty na lasagne z mięsem, to pyszna i zdrowa Lasagne wegetariańska będzie najlepszą odmianą.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną