PAVLOVA "CZARNY LAS" - beza

Ewelina
22.01.2014 10:09
PAVLOVA "CZARNY LAS" - beza

Przepis

Składniki na bezę:

4 duże białka

szczypta soli

szklanka cukru

łyżeczka octu

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

2. Ubijaj białka z solą na najwyższych obrotach miksera.

3. Kiedy białka się spienią dodawaj stopniowo cukier.

4. Kiedy piana będzie dobrze ubita wmieszaj w nią (za pomocą łyżki) ocet i skrobię. Zrób to delikatnie.

5. Odrysuj na kawałku papieru do pieczenia 20 cm talerz lub spód od tortownicy.

6. Obróć papier do góry nogami (nie chcesz jeść tuszu ;) i wyłóż na niego bezę.

7. Rozsmaruj część bezy na całej powierzchni obrysowanego kształtu.

8. Wyłóż resztę masy i uformuj ją na kształt wulkanu.

10. Wstaw bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni (pamiętaj by od tej pory nie otwierać drzwiczek piekarnika!). Piecz deser przez około 70 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i pozwól bezie wystygnąć razem z nim (zajmie to około 2 godzin). Kiedy piekarnik całkowicie wystygnie możesz go otworzyć.

Składniki potrzebne do wykończenia ciasta:

200 gramów kremówki 36 % (w UK double cream)

3 łyżki cukru pudru

kirch albo inny likier wiśniowy (ilość do smaku - u mnie 3 łyżeczki)

ciemna czekolada

wiśnie z likieru (jeżeli nie masz mogą być z kompotu)

Wykonanie:

1. Ubijaj zimną kremówkę. Pod koniec procesu dodaj cukier puder.

2. Do bitej śmietany dodaj alkohol.

3. Bezpośrednio przed podaniem pavlowy posmaruj ją bitą śmietaną, wyłóż na nią owoce i udekoruj wiórkami czekoladowymi.

Pamiętaj, że beza będzie nasiąkać pod wpływem bitej śmietany, więc jedźcie ciasto szybko :))

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną