letnia sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

Zielony Środek
Sałatki
03.08.2016 9:32
letnia sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą

sałatka z prosciutto, pieczoną brzoskwinią oraz rukolą Drukuj na 1 porcję Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 1-2 garści liści, dobrze by było, żeby część stanowiła rukola kilka plasterków szynki parmeńskiej 1 brzoskwinia kawałek czerwonej cebulki garść borówek amerykańskich kilka listków mięty kawałek mozzarelli, sera koziego lub roqueforta (opcjonalnie) oliwa gęsty ocet balsamiczny lub redukcja balsamiczna do polania (link powyżej) A w smaku też nie jest źle, pieczona brzoskwinia wspaniale łączy się z pikantną rukolą, szczególnie gdy dodatkowo jest polana gęstym octem balsamicznym (niestety na zdjęciach tego nie widać, bo sałatkę polałam później). Jeśli nie posiadasz gęstego octu balsamicznego, można ocet zredukować, co opisałam przy okazji grzanek z pieczoną figą. Ale są też lepsze okazy: 3 letni, 5cio letni i 16to letni !! PS. tych octów nie próbowałam, więc linki podaje tylko informacyjnie. Nie dodałam tylko żadnego sera, choć bardzo mnie kusiła zarówno mozzarella, roquefort jak i ser kozi. Bo byłam rozdarta i nie potrafiłam się zdecydować na jeden! Więcej na temat procesu produkcji, historii i zastosowania ostu balsamicznego można poczytać tutaj. Uwagi *Brzoskwinię można też dodać surową, szczególnie jeśli jest dojrzała i bardzo słodka. Kolorystycznie owoce te prezentują się bardzo ładnie i idealnie wkomponowują się w resztę składników. Sałatka z prosciutto to idealna opcja na lekkie, letnie danie, prawda? W dzisiejszej sałatce padło na pieczoną brzoskwinię i borówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/salatka-z-prosciutto-pieczona-brzoskwinia/