Zdrowe pierogi pełnoziarniste

Aleksandra
Obiad
25.07.2016 7:26
Zdrowe pierogi pełnoziarniste
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

250g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)

180ml bardzo ciepłej wody

2 łyżeczki oliwy z oliwek

opcjonalnie: 1 łyżeczka jakiegoś suszonego zioła (np. tymianek, bazylia)

Dowolny farsz (2 przykładowe pod przepisem na pierogi:)

Przepis

Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy zioła jeśli ich używamy, i dolewamy jakieś 100ml bardzo ciepłej wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić ciasto.

Wyrobione ciasto powinno wyjść sprężyste i raczej ‚luźne’. Nie może być zbyt twarde, żeby nie wyszły nam kamienie zamiast pierogów😉

Jak już mamy odpowiednie ciasto przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat/stolnicę mąką, kładziemy ciasto na blacie i….tadadadam… wałkujemy! Rozwałkowane ciasto powinno być grubości 2-3mm – uwaga, żeby nie przykleiło się do blatu!

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy po około łyżeczce farszu i zaklejamy pierożka😉 Musimy mieć suche palce, żeby ciasto nie kleiło nam się do palców zamiast sklejać brzegi. A jeśli nadal nie chce się skleić – możemy delikatnie posmarować wodą jeden z brzegów i spróbować jeszcze raz. Gotowego pieroga odkładamy na czystą ściereczkę.

Pierożki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 5-7 minut. Wyjmujemy na talerze i od razu podajemy – gorące są najlepsze! Uważajmy też, żeby nie kłaść jednego na drugim – gdy będą stygnąć posklejają się i nie da się ich rozdzielić.

Następnego dnia można je odsmażyć lub wrzucić do gotującej się wody na parę minut (chociaż u mnie zjedliśmy wszystkie na raz😉 ). Nadal są przepyszne!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną