Tort bezowy

Ciasta
17.07.2016 15:12
Tort bezowy

TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis na tort o średnicy 28 cm) Składniki: bezowe blaty: 8 białek 440 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej mus truskawkowy: 250 g truskawek wyciśnięty sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru krem: 500 gr erka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej 1 łyżka cukru pudru oraz: 450 g świeżych truskawek 100 gr płatków migdałowych Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, po łyżce. Układamy tort: na paterze kładziemy pierwszy blat bezowy, na niego wykładamy powoli krem, łyżka po łyżce (zbyt gwałtowne nałożenie dużej ilości kremu może spowodować złamanie się blatu bezowego). Jeśli na koniec dobrze tort schłodzimy, wówczas świetnie wpasuje się on w rolę eleganckiego deseru na upalne popołudnia. W ten sposób powstał bezowy tort z truskawkami, który moim zdaniem idealnie nadaje się na prezent dla mamy. Beza wyrasta pięknie, jest chrupiąca z wierzchu i w środku lekko wilgotna, zaś krem z mascarpone i bitej śmietany idealnie przełamuje jej słodki smak, jeśli połączymy go ze świeżymi truskawkami. Moje inspiracje: Przepis na blaty bezowe powstał na podstawie przepisu z “Kwestii Smaku. Przygotowujemy mus: truskawki dzielimy na mniejsze cząstki, wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małej mocy palnika często mieszając, aż do momentu, kiedy owoce się “rozpadną (około 10-15 minut). Płatki migdałowe wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy wpiekarniku w 180C stopniach przez około kwardans, aż lekko zbrązowieją. Praktyczny gadżet: Mam szczególną słabość do włoskich gadżetów i akcesoriów kuchennych 🙂 Piękna patera włoskiej marki Guzzini wspaniale wyeksponuje tort i sprawi, że utrzyma świeżość na długo. Wykładamy pianę na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy około 28 cm. Ubijamy wszystko razem na najwyższych obrotach miksera, do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Następnie wsypujemy po łyżce mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy sok z cytryny, dalej ubijamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/tort-bezowy-z-truskawkami-letnie-marzenie/