Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem

kardamonovy
Obiad
08.07.2016 11:17
Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem

Składniki: 1 saszetka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 310 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 6 cienkich i długich plasterków boczku 1 duża czerwona cebula 1 gałązka rozmarynu (przepis na 3-4 porcje) Przepisów na ciasto jest milion, ja skupiłam się na przepisach Kingi Paruzel i Jamiego Olivera. Palcami robimy lekkie zagłębienia, w które wciskamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w mniejsze kawałki boczek i liście rozmarynu. Po tym czasie do miski dodajemy mąkę i sól, całość zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolite i elastyczne ciasto. Do miski wrzucamy drożdże, wodę, cukier i oliwę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po wyrobieniu, odstawiamy (przykryte), na godzinę w ciepłe miejsce. Formę smarujemy oliwą, wykładamy na nią ciasto i rozprowadzamy po dnie. A co do dodatków… możecie dodać co Wam się tylko podoba, nawet owoce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/focaccia-z-boczkiem-cebula-i-rozmarynem/